Çarpana


Çarpana
14 Ekim 2011

     ÇARPANA; Yörük kültürüne ait en ilkel dokuma biçimidir! Bağ dokumakta kullanılan delikli plakalar; el emeği ile, farklı desenler oluşturan pratik bir mekanizma olarak Anadolu’daki kültürler arasında yaygınlaştı. Başlangıçta çadırları birbirine ve zemine bağlamak amacıyla ve yük taşımacılıkta kullanıldı. Bir anlamda geçici olarak kurulan mekanı kalıcı hale getirmek için kullanılan bu bağ, zamanla Anadolu’daki ortak kültürün de simgesi haline geldi.

     Kent Hareketleri Platformu’nun düzenlediği ‘’Mahalleler Birleşiyor Eylemi’’ nde ÇARPANAyı, farklı katılımcıların birlikteliği ile çalışan ve bu yolla ortak bir bağ ören temsili bir araç olarak paylaşıyoruz. Böylece, farklı kültürlerin nesillerle kentlerimize işlediği, ancak hiyerarşik biçimde ayrışmaya mahkum olarak zamanla çözülmüş olan bağlarımızı hep beraber yeniden birleştiriyoruz. Bu ayrışma içinde, bir biri ile ilişkili olarak; aidiyet bağlarının çözülmesi, yabancılaşma, sosyal kopukluklar ve sistemin belirlenmiş aynılığı karşımıza çıkıyor. Aynılaşmak gibi ayrışmanın da sistemin çarklarına kapılmak olduğunun bilincindeyiz. “Kentsel Dönüşüm” adı altında alınan kararlar ve yapılan uygulamalar özellikle İstanbul’da yüzyılların oluşturduğu dokuya ani müdahaleler yapmakta ve kentin kültürel hafızasını silikleştirmeye çalışmaktadır. Biz ‘’KSL’’ olarak, bizi ayıran değil bir araya getiren ve bütünleştiren başka bir çarkı harekete geçireceğiz…

     Bu travmalara dirençli olmak ve bağımızı güçlendirmek için herkesi farklı zaman ve mekanlarda ÇARPANAnın çarklarını çevirmeye, iplerini tutmaya davet ediyoruz.


Kamusal Sanat Laboratuvarı



Videolar kurgu aşamasında.
Kısa bir süre sonra eklenecek.